KUAH KACANG DAL

Kuah roti canai
Bahan
Kacang dal
Ubi kentang
Halia
Carrot
Terung bulat
 Serbuk kunyit
Kacang panjang/cili padi
Bawang merah/putih
Lada kering
Kulit kayu manis
Buah pelaga/Bunga lawang
Jintan manis/jintan putih
Daun kari

 Kacang dal hendaklah direndam selama lebih dari 10jam kerana kacang dal sejenis kacang sukar empuk.

 Rebus kacang dal sehingga empuk masukkan sepotong halia kentang,carrot, sedikit serbuk kunyit  terung bulat yang sudah dipotong dan serbuk perasa ayam.

TUMIS BERASINGAN
Bawang merah/putih/lada kering/kulit kayu manis/buah pelaga/jintan manis/bunga lawang/daun kari dan sedikit serbuk kari hendak ditumis sehingga masak pecah minyak.
 Dimasukkan ke dalam kacang dal yang sudah direbus jangan lupa letak garam atau gula.
D Akhir sekali masukkan kacang panjang /cili padi matikan api kacang panjang dan cili padi tidak perlu dimasak

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Roti canai lembut gebu

Resepi roti canai