Resepi roti canai

Untuk 1kg tepung gandum
+Air 1/2 litre
+Telur 1 biji
+Susu pekat  manis 100g
+Garam10 gram
+marjerin/planta 40 g
Cara bancuh tepung masukkan
+air
+susu
+garam
+telur, telebih dahulu kacau sehingga sebati/ larut...
masukan
+tepung gandum
+marjerin,  uli sehingga  sebati.
Tanda tepung sudah sebati ialah
✔Tidak melekat pada tangan
✔Tidak melekat pada besen bekas yg digunakan untuk menguli tepung.
✔Sekiranya  tepung masih melekat pada besen dan tangan anda itu tandanya tepung terlalu lembik/ cair.
✔Bagi yg baru belajar  tepung tidak boleh  keras sebab proses  seterus akan menjadi  lebih sukar terutamanya semasa buat bebola dan tebar.
✔Setelah tepung sebati diuli biarkan selama  30minit untuk proses  melembutkan tepung sebelum  buat bebola.
✔Untuk perhatian tuan/puan proses  untuk buat bebola dengan betul anda perlu :-
*tonton video /tengok gambar
*jumpa guru terlatih
✔Proses  buat bebola ini penting bagi mereka yg baru belajar bebola mestilah lebih kecil supaya senang untuk ditebar.
✔1kg tepung anda bolehlah buat 20 biji bebola.
✔Setelah bebola dibuat  sekali lagi marjerin hendaklah disapu supaya bebola tadi tidak melekat.
✔Setelah siap anda perlu menunggu  2 hingga  3jam  supaya bebola tepung betul sebati supaya memudahkan proses  menebar.
Aspek penting dalam  proses  membuat  roti canai adalah kebersihan  kerana tepung  gandum  sensitif kepada semua  jenis bakteria.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Roti canai lembut gebu

KUAH KACANG DAL