Resepi roti canai
Untuk 1kg tepung gandum
+Air 1/2 litre
+Telur 1 biji
+Susu pekat manis 100g
+Garam10 gram
+marjerin/planta 40 g
+Air 1/2 litre
+Telur 1 biji
+Susu pekat manis 100g
+Garam10 gram
+marjerin/planta 40 g
Cara bancuh tepung masukkan
+air
+susu
+garam
+telur, telebih dahulu kacau sehingga sebati/ larut...
masukan
+tepung gandum
+marjerin, uli sehingga sebati.
Tanda tepung sudah sebati ialah
✔Tidak melekat pada tangan
✔Tidak melekat pada besen bekas yg digunakan untuk menguli tepung.
✔Sekiranya tepung masih melekat pada besen dan tangan anda itu tandanya tepung terlalu lembik/ cair.
✔Bagi yg baru belajar tepung tidak boleh keras sebab proses seterus akan menjadi lebih sukar terutamanya semasa buat bebola dan tebar.
✔Setelah tepung sebati diuli biarkan selama 30minit untuk proses melembutkan tepung sebelum buat bebola.
✔Untuk perhatian tuan/puan proses untuk buat bebola dengan betul anda perlu :-
*tonton video /tengok gambar
*jumpa guru terlatih
✔Proses buat bebola ini penting bagi mereka yg baru belajar bebola mestilah lebih kecil supaya senang untuk ditebar.
✔1kg tepung anda bolehlah buat 20 biji bebola.
✔Setelah bebola dibuat sekali lagi marjerin hendaklah disapu supaya bebola tadi tidak melekat.
✔Setelah siap anda perlu menunggu 2 hingga 3jam supaya bebola tepung betul sebati supaya memudahkan proses menebar.
Aspek penting dalam proses membuat roti canai adalah kebersihan kerana tepung gandum sensitif kepada semua jenis bakteria.+air
+susu
+garam
+telur, telebih dahulu kacau sehingga sebati/ larut...
masukan
+tepung gandum
+marjerin, uli sehingga sebati.
Tanda tepung sudah sebati ialah
✔Tidak melekat pada tangan
✔Tidak melekat pada besen bekas yg digunakan untuk menguli tepung.
✔Sekiranya tepung masih melekat pada besen dan tangan anda itu tandanya tepung terlalu lembik/ cair.
✔Bagi yg baru belajar tepung tidak boleh keras sebab proses seterus akan menjadi lebih sukar terutamanya semasa buat bebola dan tebar.
✔Setelah tepung sebati diuli biarkan selama 30minit untuk proses melembutkan tepung sebelum buat bebola.
✔Untuk perhatian tuan/puan proses untuk buat bebola dengan betul anda perlu :-
*tonton video /tengok gambar
*jumpa guru terlatih
✔Proses buat bebola ini penting bagi mereka yg baru belajar bebola mestilah lebih kecil supaya senang untuk ditebar.
✔1kg tepung anda bolehlah buat 20 biji bebola.
✔Setelah bebola dibuat sekali lagi marjerin hendaklah disapu supaya bebola tadi tidak melekat.
✔Setelah siap anda perlu menunggu 2 hingga 3jam supaya bebola tepung betul sebati supaya memudahkan proses menebar.
Ulasan
Catat Ulasan