Roti canai lembut gebu
Hampir semua penebar,penjual,pelanggan roticanai yang kami temui 99% mereka yang terlibat dengan industri ini inginkan roticanai yang lembut gebu tidak menggunakan minyak yang banyak trend ini menjadi tuntutan (demand) bagi pengemar roticanai di Malaysia makanan popular yang di makan oleh semua kaum di negara ini.
Penghasilan roticanai yang lembut pada waktu itu asas utamanya ialah menggunakan minyak sapi yang di import.
Setelah marjerin keluaran tempatan sebagai alternatif kepada minyak sapi yang semakin mahal hampir semua pembuat roti canai di Malaysia pada hari ini menggunakan marjerin atau planta secara meluas.
Penebar roti canai di Malaysia hari ini terdiri kaum Rohingya,mamak, paling ramai ialah orang Melayu warganegara dan melayu dari Selatan Thai.
Untuk menghasilkan roti canai yang lembut empat bahan utama perlu di perhalusi.
1.Tepong gandum yang sesuai untuk buat roti canai.
2.Sukatan air yang betul.
3 Susu
4.GARAM....kata kunci fungsi utama dalam adunan,menu roti canai ramai yang tidak mengambil berat sukatan garam dengan betul.
Tanpa garam,tidak cukup garam tepong tidak akan terbuka semasa tebar dan mudah pecah.
Bila sudah siap uli tepong benar² sebati masa untuk buat bebola.Pastikan bebola yang kita buat bulat seperti bola,jika proses membuat bebola sukar untuk menjadi bulat itu tandanya tepong tidak cukup sebati atau tepong masih belum bersedia untuk dibuat bebola.
Bebola sudah siap sapu marjerin pada setiap bebola supaya tidak melekat,susun bebola dengan rapi kemas dan rapat² seperti di gambar.Jika kita susun bebola tidak kemas ada ruang antara satu sama lain proses penyerapan marjerin kedalam bebola tidak sekata, tidak sebati tepung akan mudah pecah semasa tebar.
Bila sudah siap tutup jangan letak dibawah kipas,terkena angin,suhu panas tepong cepat rosak simpan pada suhu sejuk.Waktu yang paling sesuai untuk tebar ialah 90minit selepas buat bebola.
Penghasilan roticanai yang lembut pada waktu itu asas utamanya ialah menggunakan minyak sapi yang di import.
Setelah marjerin keluaran tempatan sebagai alternatif kepada minyak sapi yang semakin mahal hampir semua pembuat roti canai di Malaysia pada hari ini menggunakan marjerin atau planta secara meluas.
Penebar roti canai di Malaysia hari ini terdiri kaum Rohingya,mamak, paling ramai ialah orang Melayu warganegara dan melayu dari Selatan Thai.
Untuk menghasilkan roti canai yang lembut empat bahan utama perlu di perhalusi.
1.Tepong gandum yang sesuai untuk buat roti canai.
2.Sukatan air yang betul.
3 Susu
4.GARAM....kata kunci fungsi utama dalam adunan,menu roti canai ramai yang tidak mengambil berat sukatan garam dengan betul.
Tanpa garam,tidak cukup garam tepong tidak akan terbuka semasa tebar dan mudah pecah.
Bila sudah siap uli tepong benar² sebati masa untuk buat bebola.Pastikan bebola yang kita buat bulat seperti bola,jika proses membuat bebola sukar untuk menjadi bulat itu tandanya tepong tidak cukup sebati atau tepong masih belum bersedia untuk dibuat bebola.
Bebola sudah siap sapu marjerin pada setiap bebola supaya tidak melekat,susun bebola dengan rapi kemas dan rapat² seperti di gambar.Jika kita susun bebola tidak kemas ada ruang antara satu sama lain proses penyerapan marjerin kedalam bebola tidak sekata, tidak sebati tepung akan mudah pecah semasa tebar.
Bila sudah siap tutup jangan letak dibawah kipas,terkena angin,suhu panas tepong cepat rosak simpan pada suhu sejuk.Waktu yang paling sesuai untuk tebar ialah 90minit selepas buat bebola.
Ulasan
Catat Ulasan