Resepi Roti Canai

Resepi roti canai untuk 1kg tepong.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
♥Tepong gandum
♥Susu/manis/cair➡4sudu penoh.
♥Garam.                 ➡1sudu
♥Telor.                    ➡1biji
♥Marjerin/planta/minyak sapi.➡1sudu
♥Air 500ml 
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Untuk 1kg tepong

1⃣Masukkan air 500ml
Garam 1sudu
Telor 1biji
Susu 4sudu pekat manis 
Susu cair 100ml sedikit gula
Anda hendaklah kacau supaya,air garam,susu dan telor larut terlebih dahulu.

2⃣Masukkan tepong gandum
Satu sudu marjerin dan uli hingga sebati,Saya masukkan marjerin bersama gandum supaya kelihatan lebih bersih tersusun marjerin yang berminyak sukar larut dengan air.

3⃣Tiada lagi bahan untuk dimasukkan  bancuh dan uli tepong sehingga sebati.Tanda tepong sudah sebati ialah,tidak melekat pada tangan,bekas besen kelihatan bersih.

 4.Berhenti5/30 minit selepas itu sambung uli lagi cukup sekadar 3/5 sahaja,pada ketika ini tepong kelihatan licin dan berkilat.Biarkan sehingga 30 minit sebelum buat dosh bebola.Pada ketika anda buat bebola tepong kelihatan licin tidak ada ketolan atau kelihatan kasar pada tepong.

5. Bebola yang baik benar² bulat seperti bola.Ada baik bebola mestilah lebih kecil 30 hingga 35 biji jika anda masih lagi dalam proses belajar.Jika bebola besar kesukaran ketika anda belajar menebar supaya tidak berlaku pembaziran.

6.Setelah selesai buat bebola sapu marjerin/planta/minyak sapi pada setiap bebola supaya ianya tidak melekat antara satu sama lain dan mudah untuk di ambil.

7 Setelah selesai buat bebola anda perlu tunggu 1 hingga 2 jam baru boleh tebar.pastikan bebola anda tertutup tidak terdedah pada suhu panas,elak terkena angin berada dibawah kipas.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Roti canai lembut gebu

Resepi roti canai

KUAH KACANG DAL